Telefon: +381 61 19 88 921

76 GODINA OD ZLOČINA NAD SRPSKIM NARODOM DREŽNICE I JASENKA- 21.11.1944. GODINE

Navršilo se 76 godina od velikog pokolja srpskog naroda u Drežnici i Jasenku koji je izveden na Aranđelovdan 21.11.1944.godine. Tom prilikom ubijeno je zaklano ili živi spaljeni 188 Srba iz Drežnice i Jasenka uzrasta od novorođenčeta do staraca. Niko od njih nije bio pripadnik ni jedne vojne formacije, nego obični žitelji svoga kraja. Taj genocidni zločin počinile su NDH i njena Hrvatska vojnica- Ustaše iz sastava 31.,32. i 33. Ustaške bojne. Neka je večni pomen postradalim Drežničarima i Jasenčarima!

Upravni odbor

 

 

 

Na Svetu Petku otvoren je Hram Svetog Save na Vračaru u Beogradu. Zabeležili smo deo tog veličanstvenog Hrama koji će biti na ponos pravoslavnog Srpskog naroda i njegove Crkve. Na mnogaja ljeta!!!

slike pogledajte ovde

 

Obnova crkve Rođenje  Presvete Bogorodice - Male Gospojine u Drežnici

 


Otac Danilo Ljubotina bio je u poseti Drežnici i tom prilikom obišao crkvu Rodjenja Presvete Bogorodice - Male Gospojine i zabeležio tekuću obnovu i pokrivanje iste. Nakon dugo vremena ovo su značajni radovi koji se izvode. Bože pomozi da se privedu kraju!

 

...slike pogledajte ovde...

 

 

Obaveštenje!


Obaveštavamo članove Udruženja da se planirano druženje Drežničana i Jasenčana i naših prijatelja planirano za subotu 31.10. 2020.godine neće održati. Razlog ovome je pogoršana epidemiološka situcija izazvana korona virusom i nemogućnost odžavanja skupova u zatvorenom prostoru. Kalendar za 2021. godinu biće odštampan i dostavljen članstvu prema trenutnim mogućnostima.
Ovom prilikom pozdravljam sve naše članove i prijatelje i pozivam vas da istrajemo u zaštiti naših života i života naših najdražih. Živi i zdravi bili!

Za Upravni odbor
Predsednik
Dmitar Vukelić

 

 

 

Rođenje Presvete Bogorodice - Slava crkvene opštine Drežnica


Svim Drežničanima čestitamo veliki praznik Rođenje Presvete Bogorodice! Na ovaj dan kod
crkve u Drežnici održavao se veliki sabor na koji su dolazili Srbi iz mesta Like i Gorskog Kotara, proslavljali Bogorodicu -svoju zaštitnicu, upoznavali se i spremali za udaju i ženidbu. Naše Udruženje je organizovano odlazilo za Malu Gospojinu u Drežnicu. Sada u uslovima ograničenih kretanja delimo radost praznika sa svim Drežničanima ma gde živeli. SREĆNA SLAVA!

Proslavili smo Malu Gospojinu Članovi Udruženja proslavili su Rođenje Presvete Bogorodice-Malu Gospojinu uz kolač, sveću i žito. Svečano sečenje slavskog kolača obavili smo u crkvi sv. Cara Konstanina i carice Jelene na Voždovcu, Beograd uz sasluženje prote Nedeljka Marjanovića. Posle obreda prisutni članovi su prosavu nastavili u caffeu. Pričalo se o Drežnici i Jasenku i običajima vezanim za ovaj dan. 

...slike pogledajte ovde...